Directeur BKR sprak niet de waarheid bij Radar

Peter van den Bosch, de directeur van het BKR, ontkende alle aantijgingen. Toen de presentatrice Antoinette Hertsenberg hem vroeg wiens belang hij behartigde, wilde hij niet transparant zijn. Het BKR behartigt namelijk de belangen van haar klanten: banken, incassobureaus en financiële instellingen.

Volgens het BKR staat code 9 voor een ‘’juridisch conflict’’. Hertsenberg vroeg hem waarom hij deze code had geregistreerd.

Van den Bosch: ‘’In de AVG-wet staat dat als je een conflict hebt met iemand, je dat in de database moet registreren en dat is precies wat wij hebben gedaan.’’

Dit is niet waar. In de wet staat namelijk helemaal niets over het registreren van een conflict.

Antoinette Hertsenberg: ‘’De code 9 staat niet op uw website?’’

Peter van den Bosch: ‘’Dat is onzin, want die code 9 staat al heel lang in ons reglement.’’

Ook dit is niet waar. Deze code staat pas sinds februari 2023 in het zakelijke reglement van het BKR. Dit reglement is niet toegankelijk voor consumenten. Alexander werd in december 2021 geregistreerd met de omstreden code 9. Daarnaast staat de code 9 pas sinds 7 april 2023 op de website van het BKR. Het BKR heeft dus na de bewuste uitzending de code 9 op zijn site geplaats.

Tot slot vertelde de directeur een warrig verhaal over de financiering van de concurrerende website. Het waren volgens hem mensen uit de schuldhulpverlening die de website hadden opgericht en gefinancierd. Dit verhaal kwam zeer ongeloofwaardig over.